Hej, tu Monia!
Z okazji zbliżających się
Świąt chcę życzyć wszystkim wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia
spędzonych w gronie najbliższych i szczęśliwego Nowego Roku. Żeby rok 2015 okazał się jeszcze lepszy od poprzedniego! ;)
Już wiem, jaką wprowadzę tradycję
do Mojego domu, kiedy będę miała dzieci. Pieczenie i dekorowanie pierniczków to
świetna zabawa nie tylko dla dzieci, ale również dla osób w każdym wieku. Nie
sądziłam, że tak bardzo mnie to pochłonie. Wbrew pozorom nawet po dłuższym czasie
to nie jest męczące i nudne. Dobra zabawa gwarantowana, a to jest ważne żeby
rozluźnić atmosferę przed Świątecznym pędem i stresem. Z całą rodziną można tworzyć różne ciekawe wzory.
Do upieczenia pierniczków
potrzebowałam:
Ciasto:
- 1/2 kostki do pieczenia Kasia (125g)
- 3 szklanki mąki (500g)
- 1 szklanka cukru pudru (200g)
- 3/4 szklanki miodu (200g)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)
- 2 łyżeczki kakao (15g)
- 3/4 szklanki miodu (200g)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- odrobina mleka lub soku z cytryny
- kolorowe barwniki spożywcze
Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do
lodówki. (Możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej i trzymać w
lodówce.)
Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj
foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej Kasią, dużej płaskiej
blaszce i piecz 8-10 minut w 180 st.C
Cukier puder wymieszaj z odrobiną mleka lub soku z cytryny i utrzyj
na bardzo gęstą, gładką masę. Tak przygotowany lukier rozłóż do kilku
miseczek i zabarw dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.
A do udekorowania
pierniczków użyłam pisaków cukrowych. Mimo małych tubek są bardzo wydajne.
0 komentarze:
Prześlij komentarz