Wesołych Świąt!






Hej, tu Monia!


Z okazji zbliżających się Świąt chcę życzyć wszystkim wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w gronie najbliższych i szczęśliwego Nowego Roku. Żeby rok 2015 okazał się jeszcze lepszy od poprzedniego! ;) 




Już wiem, jaką wprowadzę tradycję do Mojego domu, kiedy będę miała dzieci. Pieczenie i dekorowanie pierniczków to świetna zabawa nie tylko dla dzieci, ale również dla osób w każdym wieku. Nie sądziłam, że tak bardzo mnie to pochłonie. Wbrew pozorom nawet po dłuższym czasie to nie jest męczące i nudne. Dobra zabawa gwarantowana, a to jest ważne żeby rozluźnić atmosferę przed Świątecznym pędem i stresem. Z całą rodziną można tworzyć różne ciekawe wzory.



 

Do upieczenia pierniczków potrzebowałam:

 Ciasto:
  • 1/2 kostki do pieczenia Kasia (125g)
  • 3 szklanki mąki (500g)
  • 1 szklanka cukru pudru (200g)

    • 3/4 szklanki miodu (200g) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)
    • 2 łyżeczki kakao (15g) 


Lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • odrobina mleka lub soku z cytryny
  • kolorowe barwniki spożywcze
 

Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. (Możesz je przygotować nawet kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce.) Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej Kasią, dużej płaskiej blaszce i piecz 8-10 minut w 180 st.C Cukier puder wymieszaj z odrobiną mleka lub soku z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Tak przygotowany lukier rozłóż do kilku miseczek i zabarw dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.


A do udekorowania pierniczków użyłam pisaków cukrowych. Mimo małych tubek są bardzo wydajne.



0 komentarze:

Prześlij komentarz